Ugye, Neked sem mindegy, hogy...!?

Ne legyen mindegy!

Ne legyen mindegy!

Ugye, Neked sem mindegy, hogy...!?

A „Ne legyen mindegy!” sorozat nulladik része, avagy indulunk!

2017. augusztus 26. - Nelegyenmindegy

Egyáltalán nem érdekel a politika? Sose hozott izgalomba? Igazad van. Vagy te követnéd, csak nem szereted a politikusokat? Úgy érzed, valahogy nem a legjobbak? Igazad van. Na, akkor a most induló „Ne legyen mindegy!” sorozat pont Neked szól! Ilyen még nem nagyon volt. Most van, és lesz is minden szombaton! Kezdünk.matyas.jpg

Annyi mindenen képesek vagyunk, mi magyarok összeveszni. Főleg a politikán. Azonban egyvalamiben a politikai vitatkozások közepette is többnyire egyetértenek a felek: valami nincsen rendben. Ezt mindenki érzi, tudja.

Ennek ellenére mit csinálunk? Berögzült mondatokkal, mantrákkal, viccekkel és sajnálkozással vigasztaljuk magunkat. Vagy semmit. Nem érdekel már ez minket. Ahelyett, hogy megpróbálnánk valamiféle megoldást találni arra vonatkozóan, hogy akkor most mi legyen. Nem teszünk semmit, pedig miattunk olyan a politika és a közélet, amilyen.

A Ne legyen mindegy! azzal a céllal indít sorozatot, hogy a politikát minden ember számára elérhetővé, átláthatóvá tegye, ugyanakkor olyan rendszerhibákra hívja fel a figyelmet, amelyek súlyosan károsak a magyarok számára.

Óriási feladat az, amit a sorozat magára vállal: egyszerre felismerni Magyarország rendszerszintű problémáit, ugyanakkor közelebb hozni az embereket a politikához. Ehhez elsősorban beszélni kell ezekről a problémákról és bemutatni a politikát az embereknek. A Ne legyen mindegy! közérthetően foglalkozik a politikával, és mutatja be a rendszerszintű hibákat, hogy mindenki tisztán lássa; mik azok a pontok, amiken segítenünk kell, mert csak ez lehet a közös érdekünk.

A közöny és a politika iránt mutatott passzivitás – ezen társadalmi problémák azok, amelyek elsőként szabnak gátat annak, hogy közösen tudjuk megvitatni a közre tartozó ügyeinket, hogy közösen tudjuk az országot építeni, jobbá tenni.

Nem véletlen, hogy 2016-ban Európában a legnevesebbnek rangsorolt, a European Social Survey (ESS) által készített felmérés a következőkre jutott:

1. a vizsgált 21 európai ország közül nálunk voltak a második legkiábrándultabbak az emberek a politikából és tartják ugyanakkor egy negatív dolognak. 

2. a 21 európai ország közül a magyar emberek gondolják magukat a legkevésbé a politikához értőnek.

Összefoglalva tehát,

hatalmas szakadék van a politikusok és az emberek között, ami – ha nem teszünk ellene – tovább fog nőni, és hosszú távon hatalmas károkat fog okozni minden ember számára.

És okoz már most is.

A legégetőbb, azonnali segítséget kívánó problémánk tehát a közöny és a tájékozatlanság. Ezeken szándékozik segíteni a most induló sorozat, a „Ne legyen mindegy!”.

A cél tehát az, hogy a magyar emberek valamelyest jobban megértésék a politikusaikat, a rendszert, amiben élnek, amelyben kénytelenek élni. Ráadásul, ha az emberek jobban az ellenőrzésük alatt tartják a hatalmat, a hatalom működésének színvonala is magasabb lesz.

Ha nekem nem hiszel, higgy Platonnak, az ókor legnagyobb filozófusának, aki azt mondta, hogy

a közügyek iránt tanúsított közömbösség ára az, hogy a gonosz emberek uralkodnak.

Megkaphatnám, hogy: „én is csak pofázok, de nem teszek semmit!”. Megkaphatnám, ha ez így lenne. De nem lesz így. A sorozatban interjúk, kutatások, beszélgetések is helyet fognak kapni. Mindemellett a fontosabb szerepléseimről és tevékenységemről is számot fogok adni a sorozatot követőknek.

A „Ne legyen mindegy!” nevet viselő sorozat hetente egyszer, szombatonként fog új résszel jelentkezni! Lehetnek hétközi cikkek is, azok nem a sorozat részei, hanem különálló és önálló írások lesznek.

A következő részben azt nézzük meg, miért vannak egyáltalán politikusok és, ha már vannak, akkor mit kell tenniük és mit tudunk velük kezdeni!

A sorozatnak van Facebook-oldala, érdemes követni, hogy le ne maradj az új részekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://nelegyenmindegy.blog.hu/api/trackback/id/tr8712779714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A tudomány sosem téved! 2017.08.27. 21:33:03

Egyetértek.
Szerintem sem mind1.
A jelenleg választhatóak közül messze legjobb a Fidesz.
Persze sokat tőlük sem szabad várni. Ők is csak bábok, azt teszik, amit mondanak nekik.
Ezért is nem szabad túl sokat foglalkozni vele. Nincs rá ráhatásod.

VT Man 2017.08.27. 22:11:55

Jó kis blog, a cél a hibákra mutatás (nyilván a kormány hibáira) és a potenciális ellenzéki szavazók aktivizálása. De csúnya lenne ezt ilyen õszintén leírni.

Nelegyenmindegy 2017.08.27. 23:08:39

@VT Man: Örülök, hogy elnyerte tetszésed a blogom, azonban tévedsz, amikor azt írod, hogy a potenciális ellenzéki szavazók aktiválása a célom. A sorozatban egyaránt fognak kapni a kormánypártok is, természetesen, csakúgy, ahogy az összes többi ellenzéki erő. A sok-sok kritika, cikk, ami megfogalmazásra kerül a sorozatban mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a széles társadalom vegye a kezébe végre a politikát, és ne a politika - legyen az bármelyik oldalhoz köthető - tartsa őket a markukban.

A tudomány sosem téved! 2017.08.28. 07:34:26

@Vincze Álmos: Kb. mint az időjárás.
Nem mindegy milyen idő van, de nem tudsz beleszólni, milyen legyen, neked kell alkalmazkodnod hozzá.
Persze lehet azt is csinálni, mint az index, és a bérblogjai, hogy dühösen rázod az öklödet az ég felé, de annak sok értelme nincs.

A tudomány sosem téved! 2017.08.28. 07:35:43

@Vincze Álmos: megmondom neked mi lesz ebből a "jó" kezdeményezésből: semmi.
süti beállítások módosítása