Ugye, Neked sem mindegy, hogy...!?

Ne legyen mindegy!

Ne legyen mindegy!

Győzzön a negatív kampány?

Összellenzéki összefogás nélkül robotolunk a kétharmad felé.

2018. február 27. - KerPa

A napokban mindenki Márki-Zay Péter győzelméről és a Fidesz hódmezővásárhelyi bukásáról beszél. De vajon lehet-e messzemenő következtetéseket levonni, vagy ismét kétharmadra számíthatunk?

politika.jpg

Először is fontos leszögezni azt, hogy egy időközi önkormányzati/polgármesteri választáson az indulók személyisége meghatározóbb, mint általános választásokon, amikor úgyis mindenki a logóra szavaz. Nem mellesleg, nem hódmezővásárhelyi lakosok révén is ismerjük a választást megelőző lejárató és gyűlöletkampányt, ami Márki-Zay Péter személye ellen generálódott. Azért is kellene visszafogottsággal kezeljük Hódmezővásárhelyet, mivel párhuzamosan - ugyan csak egy kicsi körzetben, de - Kiskunhalason is volt egy időközi, ahol fordítva játszódott le a történet. A Fidesz itt növelte az előnyét 68%-ra, tehát Márki győzelme egyáltalán nem lehet mérvadó. A Fidesz gyűlöletkampánya nem, hogy nem hozott a párt javára, hanem aktivizált olyan lakosokat is, akik alapból nem biztos, hogy elmentek volna szavazni (A „fiatal demokraták” számára azonban ismerős lehetett a helyzet. A jobboldal bukott már el ilyen miatt választást, gondolok itt például a 2002-es kokárda-kampányra.). Ezzel együtt nem kizárt az sem, hogy a helyi Fideszes kampányból olyanoknak is elegük lett, akik április 8.-án amúgy a kormánypártra fognak szavazni.

Az előre borítékolható, hogy a következő pár hét ellenzéki oldalon az összefogásról fog szólni. A közvélemény-kutatások hatalmas kormánypárti előnyről számoltak be a múlt hónapokban, az ellenzéki pártok ennek tudatában sem tudtak még megállapodni egymással, pedig volt rá elég idejük. Tegnap Szél Bernadett az MSZP-vel és a jelenlegi_trend-01-45.jpgJobbikkal szeretett volna tárgyalni a koordinálással kapcsolatban (vagyis az egyéni választókerületekben egymás javára visszalépnének a pártok, így a legesélyesebb jelölt indulhatott volna a Fideszes képviselővel szemben, mind a 106 választókerületben), de a Jobbik ezt azonnal visszautasította. Dúró Dóra szerint „semmilyen tárgyalás nem képzelhető el a Jobbik és az MSZP között, a szocialisták már nem képviselnek erőt, s mivel könnyen lehet, hogy ki fognak esni a parlamentből, a rájuk adott szavazatok elvesznek”, az LMP-nek pedig külön odaszúrt, hogy szerinte nincsenek is meg az embereik a listára, és komolytalan párt képét mutatják.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ez az ellenségeskedés hogyan lesz eredményes? Minden párt azt hiszi, hogy egyedül képes kormányváltásra? Ez csak azt fogja eredményezni, hogy a Fidesz nevetve visszaül a Parlamentbe és folytatják az ország kifosztását, a diktatórikus berendezkedés konszolidálását. Azt kell megérteni, hogy egy párt sem esélyes egyedül a Fidesz ellen. Pedig a matematika egyszerű, vegyük példának 2014-et: a választópolgárok 27%-a szavazott a Fideszre, 34%-a ellenzéki pártokra és 39% el sem ment szavazni. Ez világosan megmutatja azt, hogy minél több embernek kell aktivizálnia magát Áprilisban.

Ahogy azt több értelmiségi is kifejtette már, a legvilágosabb megoldás az lehetne, ha a pártok félreteszik a pártpolitikát, az érdekeket és összeállnak egy nagy koalícióba, az egyéni választókerületekben pedig egymás javára visszalépnének, így létrejönne egy átmeneti parlament. Ebben az esetben lenne leváltható a Fidesz. Természetesen nem lenne kormányképes a forma, de az is elég, ha csak egy hétig működik, addig amíg meghozzák a legfontosabb törvénymódosításokat, amik a demokráciát visszaállítanák; többek közt a demokratikus, egyébként független szervek függetlenségét, és a hatalmi ágak szétválasztását. Ezt követően írjanak ki új választásokat, oszlassák fel magukat  és győzzön a legjobb. Magyarország érdekében ez lenne a legégetőbb intézkedés annak érdekében, hogy érdemi kormányzás legyen.

Sajnálatos módon, a lépések megkezdésére hónapok is lettek volna, az ellenzékiek pedig még mindig egymás marásával vannak elfoglalva, ezzel egy időben érdemi terve senkinek sincs. Méltán érezhetjük azt, hogy akárkire szavazhatunk, csak az egyéni érdekek érdeklik őket is, a hazáé cseppet sem. Ha így van, és szellemileg nem képesek felnőni a feladathoz, akkor maradjon csak a Fidesz és kezdjünk el félni a migránsoktól, Sorosoktól.

A bejegyzés trackback címe:

https://nelegyenmindegy.blog.hu/api/trackback/id/tr9913703618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2018.02.28. 19:13:49

" Természetesen nem lenne kormányképes a forma, de az is elég, ha csak egy hétig működik, addig amíg meghozzák a legfontosabb törvénymódosításokat"

Ezt te sem gondolod komolyan (egy hétig működő kormány . Legalábbis remélem, hogy nem.)

Kelly és a szexi dög 2018.02.28. 19:19:29

Kórházépitéssel nem lehetne kampányolni...?

Sir Galahad 2018.02.28. 19:23:25

Már sokadszorra olvasom az ellenzéki győzelem utáni törvénymódosítások ötletét. A fontos törvények esetében ehhez kétharmad kellene. A szerző szerint reális, hogy kétharmaddal győz az ellenzék?

nick papagiorgo 2018.02.28. 19:35:42

@Sir Galahad:
igazából ezzel senki nem foglalkozik.

Többen leírták már, hogy ebből az egy ügyből nem nagyon kéne túl sok következtetést levonni, mert 1. önkormányzati választás, ahol a jelölteket sokkal többen ismerik, tehát sokkal "személyesebb" 2. teljesen mások a szabályok 3. helyi ügyből következtetünk országos végeredményre. Ennyi erővel Kiskunhalason meg a Fidesz szerzett 70 %-ot, abból is lehetne következtetéseket levonni.

De ezzel némelyek nem igazán törődnek. Ők most, a "győzelem" (kinek a győzelme? mindegy) örömében már arról ábrándoznak, hogyan veszik majd át a hatalmat.

Lásd egy hétig tartó átmeneti kormány. Egyfelől, örök szabály, hogy aki egyszer megragadta a hatalmat, az sose fogja magától elengedni (tehát hiú ábránd, hogy majd egy hét után feloszlatják önmagukat). Másfelől a törvénymódosítást előkészítő bizottság előzetes megbeszélési tagjainak kijelölése is kb fél évet venne igénybe, amíg megállapodhatnak, hogy ki menjen oda, hányan, és milyen jogon. Közben a gazdaság meg beomlik a töketlenkedéstől. Na mindegy.

A demokrácia leszakadó függönye (törölt) 2018.02.28. 19:38:21

Ha feláll egy kormányváltó csapat, akkor a választópolgároknak az alábbi kérdésben mindenképpen kristálytisztán kell látni a közös álláspontjukat:
a) Ország gazdasági orientációja: csak nyugat, csak orosz, vagy a kettő között valahol
b) Ország politikai orientációja: csak az EU, csak az orosz, a kettő között valahol. Mi lesz a V4 együttműködéssel?
c) Mi az a pont, ameddig hajlandóak az EU-hoz való tartozásért engedni a nemzeti szuverentiásból? Mennyire támogatják az EU és mennyire a nemzeti hatásköröket?
d) Akarnak betelepíteni menekülteket, vagy nem? Ha igen, mennyit? Ha nem, vagy nem korlátlanul, akkor meddig képesek elmenni, az álláspontjukért?

A jelenlegi politikai helyzetben nagyjából ezek alapján lehet egyértelmű döntés hozni arról, hogy maradjon-e a Fidesz, vagy megéri váltani.

Ha a fenti kérdésekre adott válaszok egyértelmű módon rögzítésre kerülnek, akkor ezeket egy esetleges kormányváltás után 2/3-al (vagy akár 4/5-el) alkotmányban kell rögzíteni, amelyet népszavazás legitimál. Ez a garancia arra, hogy az új kormány tartja magát a kormányváltó egyezséghez. Az új kormánynak a legitimációhoz valódi többség kell, olyan még egyszer nem történhet meg, amit a Fidesz csinált 2014-ben: az egyéni körzeteket és a távolmaradókat kihasználva szerzett 2/3-ot,. miközben a 10 millió magyar alig 30%-a szavazott rájuk. Az lesz a legitim kormányváltó erő, aki a 10 millió magyar 50% +1 szavazatát elhozza. Azaz 5 millió + 1 listás szavazat. Minden más esetben saját magukat köpnék szembe a kormányváltók, hiszen '14-ben egyébként teljesen jogosan ezért reklamáltak.

kvadrillio 2018.02.28. 19:45:44

AZ MÁR MOST KIJELENTHETŐ, HOGY LEGALÁBB EGY MILLIÓAN LESZNEK A BÉKAMENETEN...

EZ A KORRUPTAK MENETE LESZ !!!!! :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) TÁBLÁIK: FÖLDEKET LOPTUNK ! INGATLANOKAT LOPTUNK ! MNB MILLIÁRDOKAT LOPTUNK ! TRAFIKOKAT LOPTUNK ! EGÉSZSÉGÜGYET LOPTUNK ! NYUGDÍJPÉNZT LOPTUNK ! ÉS M MÉG TOVÁBB IS LOPNI AKARUNK !!!!!.......HÁÁÁÁÁÁÁÁT A FASZOM NEMKŐŐŐNEHHH ??? :o))))ö)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.28. 19:47:55

@Sir Galahad:

Hódmező tanulsága: négyötödös ellenzéki győzele,m lesz. te ezt nem tudod???

arturdent 2018.02.28. 19:51:08

Szerintem ez a leggusztustalanabb kampány és választás a rendszerváltás óta. Egész egyszerűen a mai pártok már a fáradságot sem veszik, hogy programokat írjanak. Jövőképet vizionáljanak, vagy bármit, szinte semmit nem tudunk ki mit akar csinálni. A fidesz az állandó migránsozással, és sorosozással támad, teljesen idiótának néz mindenkit. Az ellenzék egyetlen programja, hogy le kell váltani a fideszt, hát ez is über gáz. Szerintem egy normálisan gondolkodó embernek egyszerűen nincs alternatívája. az egyik oldal totál demagog, a másiknál meg mennek a kiststilú alkudozások a hatalomért. Ez az ország jobbat érdemelne.

nemecsekerno_007 2018.02.28. 19:53:58

Fidesz többség, esetleg Fidesz-Jobbik koalíció. MSZP, DK kiesik. LMP meg néhány független.

Oszt jónapot...

nick papagiorgo 2018.02.28. 20:08:59

@arturdent:
értem a problémádat, a helyzet viszont az, hogy amikor (régebben) még vették a fáradságot, és volt programjuk, akkor se azt valósították meg :)
(márminthogy én pl. emlékszem a 2002-es kampányra, amikor az SZDSZ azzal kampányolt, hogy "lop-stop", meg hogy "az SZDSZ rendbe teszi az egészségügyet").

Utoljára Megyónak volt programja 2006-ban (a béremelés) meg is valósította, bele is döglött az ország.

Ilyenekre semmi szükség nincs már, túlhaladott dolgok, lássuk be :)

nick papagiorgo 2018.02.28. 20:09:34

@nick papagiorgo: Megyó - 2002, bocs, elütöttem.

Ad Dio 2018.02.28. 20:33:25

@arturdent:

Közvetlen demokrácia a megoldás.

arturdent 2018.02.28. 20:38:39

@nick papagiorgo: Szia !
akkor adjunk nekik egy bianco utalványt, azért csak jó lenne tudni mire is adunk felhatalmazást a képviselőjelölteknek. Bár ahogy ezeket leírtam rájöttem, hogy elképesztő baromság amit mondok, hisz, ugyis a párt ukáz szerint hoznak döntéseket. De azért valami elv, ideológia csak jó lenne.

Brix 2018.02.28. 20:50:27

Valóban szükség lesz alkotmànyozàsra, azonban ennek még nem most jött el az ideje....A Fidesznek még mindig van kb 30%- os tàmogatottsàga, ami túl magas ahhoz hogy egy összellenzéki összefogàs 2\3- al legyőzze. Ha egyszer eljutunk oda, hogy az orszàg lerúgja az egypàrtrendszer kalodàjàt, akkor a legfontosabb lesz a választási rendszer àtalakítàsa, arànyossà tétele. Soha többet ilyen túlhatalom, ne jöhessen létre! Az Alaptörvényt meg kell tisztítani az oda nem illő dolgoktól, mint pl: az" arànyos adózàs" alkotmànyba foglalàsa. Ilyen sehol a vilàgon nincs, mert az adózàs mindenhol a megvàlasztott kormàny hatàsköre..Másrészt, vissza kell adni az àllampolgàrok lecsökkentett jogait: az àllam ne csak " törekedjen" , hanem kötelessége legyen az alapvető szociàlis jogok biztosítàsa...A lényeg: minden tàrsadalmi réteg érdekeit képviselő Alaptörvény legyen, ne archaikus, főúri, feudàlis ...

Bolshevik 2018.02.28. 21:14:24

@arturdent: valamiféle ideológia azért adott, a fidesz pl. harciasabban felvállalja a nemzeti ügyeket nemzetközi környezetben, a balosok simulékonyabbak. Én úgy láttam hogy a simulékonyság nem sok előnnyel járt, bármennyire is ez az "úriemberesebb". Fidesz a dolgozókat ill. a középosztályt támogatja azzal a felkiáltással, hogy ők termelik a pénzt, balosok a szegényeket azzal az érvvel, hogy ők a szegények, elesettek.

Én úgy látom hogy a Fidesz alatt a gazdaság egyszerűen jobb, most lehet magyarázni hogy persze mert az EUs pénzek meg nincs válság, de akkor is meggyőzőbbnek tűnnek az eredményeik. mint a balosok 2010-es IMF-hiteles államcsődös bohózata.

Az iskolarendszer meg az egészségügy meg mindig is szar volt, nem most romlott el. Lehet nyafogni hogy miért nem jobb, de a havi 7700 ft TB-t fizető ember nyugati magánkórház színvonalú ellátást akar, az meg nem megy. Vagy ingyen vannak a szociális juttatások és szarok, vagy pénzért vannak és jók. Szegény országban ez a kát lehetőség van. Igen Norvágiában ingyen van és jó, hát mi nem vagyunk Norvégia és még jó darabig nem is leszünk.

Ratyi Manó 2018.03.01. 08:58:45

Mingyár itt van az április
Szopik minden libeláris

A Viktorral győzni fogunk
Újjra itt a kétharmadunk

Mennyünk Béke Menetre
Te meg Sorosnak vedd be

Sok sok szemét bolsevík
Sírni fog maj mindeggyik

Megmondom én azt hogy mi lesz
Áprilisban CSAK A FIDESZ
süti beállítások módosítása