Ugye, Neked sem mindegy, hogy...!?

Ne legyen mindegy!

Ne legyen mindegy!

Miért vannak egyáltalán politikusok!?

A „Ne legyen mindegy” sorozat 1. része

2017. szeptember 02. - Nelegyenmindegy

Gazember mindegyik! Úgyis csak lopnak, csalnak és hazudnak!” – mindannyian ismerjük ezeket a mondatokat Magyarországon. Azonban kénytelenek vagyunk belátni; politika nélkül halálra vagyunk ítélve, politikusok nélkül nem lennének, akik irányítanák és felügyeletük alatt tartanák a munkájukat, dolgukat végző embereket, nem lennének, akik a társadalom érdekeit és boldogulását tartanák szem előtt. Gondoljunk csak bele: a politika alapvetően az emberek szolgálatáról szól. - Ez itt a „Ne legyen mindegy!” politikai sorozat első része, ahol igyekszem közelebb hozni az emberekhez a politikát, hogy mindenki értse és ismerje a rendszert, amiben élünk, amiben kénytelenek vagyunk élni!miert.jpg

Abban nem állhat vita senki között, hogy nekünk, embereknek együtt kell élnünk, ami egyrészt egy kényszer, másrészt egy hihetetlen lehetőség arra, hogy fejlődjünk és segítsük egymást a boldogulásban, a könnyebb élet elérésében. Ennek a lehetőségnek a maximális kihasználásáról kell szólnia a politikának és ez az, amiért minden politikusnak kötelessége tenni!

Az ember egy bonyolult lény, és még bonyolultabbá válik, ha egy közösséget alkotva együtt él embertársaival. Kialakulnak a társas szokásai, a társadalmi elvárásoknak megfelelő viselkedése, így szükségszerűen kialakul a közélet, ami magába foglal mindent, ami az embereket érdekli és a boldogulásukat segíti elő – aztán vannak a politikusok, akik ténykedésükkel úgy alakítják a közéletet, hogy az az emberek hasznára váljon. Vagyis

a politikusok feladata úgy alakítani a közéletet, hogy az minden esetben az emberek érdekeit tartsa szem előtt és mindig a társadalom jólétéhez járuljon hozzá.

Ez a tevékenység az, amiért hatalmat kapnak tőlünk, állampolgároktól.

Hatalmat kapnak arra, hogy 

mindenki számára biztosítsák és betartassák az alapvető emberi és polgári jogokat

biztos jogállamot hozzanak létre, ahol az igazságosság a fő szempont

amennyiben szükséges, védelmet biztosítsanak számunkra

éleslátásukkal, hozzáértésükkel nemzetközi szinteken emeljék az ország megítélését

jobbá, könnyebbé tegyék az állampolgárok életét

a perifériára szorultakat, a szegényeket segítség

a lakhatás kérdésében tegyenek lépéseket

a fűtést, gázt, villanyt és az emberek életéhez szükséges dolgokat minél olcsóbban tegyék elérhetővé az embereknek számára

a gazdasági folyamatokat a hazai cégeknek kedvezően alakítsák, ugyanakkor ügyelve arra, hogy minél több ember legyen foglalkoztatva az országban

Lehetőségeikhez mérten védjék a környezetet, legyenek tekintettel a természeti adottságainkra, erőforrásainkra, megteremtsék a természet és az ember közötti összhangot, ilyen például a turizmus vagy a kirándulóhelyek fejlesztése

rendkívüli helyzet esetén intézkedjenek legjobb belátásuk szerint

az ország minden napját megszervezzék, a közlekedést megoldják, alakítsák ki és fejlesszék az infrastruktúrát

gondoskodjanak a kórházak, iskolák állapotáról

az ország kulturális lehetőségeit is színesebbé tegyék.

Összefoglalva:

a politikusokon nagy felelősség van, életbevágóan fontos dolgok irányítói – éppen ezért rajtunk, választópolgárokon is nagy a felelősség, mi is fontos dolgok irányítói vagyunk!

Tudom, hogy ma nagyon rosszul hangoznak azok a szavak, hogy „politikus” vagy „politika”, de ahhoz nem férhet kétség, hogy pótolhatatlan réteget alkotnak, ráadásul rengeteg dolgot köszönhetünk, köszönhetnénk nekik. Kötelességünk kritizálni a politikusokat, vizsgálni és utánajárni a politikai ügyeknek, témáknak, hogy arra kényszerítsük ezt a réteget, hogy minél jobban, hatékonyabban tegyenek értünk, emberekért, akiktől hatalmat kaptak erre.

Az, hogy az emberi fajnál kialakult egy vezető csoport, a garancia arra, hogy emberhez méltóan legyen lehetőségünk élni, ez a kulcs a fejlődéshez és ez a nyitja annak, hogy életünk magasabb színvonalú legyen mint az állatoké. Ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire nem mindegy, hogy milyen emberekből áll egy országban a politikai vezető réteg. Emberi létünk okán muszáj, hogy legyenek politikusaink, és ha már vannak, akkor legyenek olyanok, akik el tudják látni mindenkori feladataikat!

Vagyis, ha ma valaki kiábrándult a politikából Magyarországon, akkor valójában legitimálja és elfogadja azt a – még általa is rossznak vélt (hiszen kiábrándult, csalódott minden pártban) – rendszert, amiben él, és nem tesz azért, hogy megváltozzon, hogy jobb legyen. Mondhatni, kétszeres öngól. Úgy élteti a rendszert a passzivitással, hogy közben saját magának is árt.

Minden egyes ember érdeke, hogy foglalkozzon a politikával. Be kell látnunk, hogy a lehető legrosszabb választás a passzivitás. Több kutatás is alátámasztotta, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a politika felé fordulók aránya, ott aránylag többen is elégedettek a kormányukkal, jobb az életszínvonal és egy sor olyan dolog, ami Magyarországon is jobb lehetne.

Összefoglalva tehát, a politika mindig egy következmény. Következménye annak, hogy a társadalom hogyan viszonyul hozzá. Ha tesz érte, hogy jobb legyen, akkor jobb is lesz, ha nem tesz érte semmit, akkor nem lesz jobb. Ennyi!

Na, erről lesz szó a következő részben! Arról, hogy milyen a demokratikus állampolgár, arról, hogy mit kell tennünk, mik a feladataink.

Ha szeretnéd tudni, hogy miért jött létre a „Ne legyen mindegy!” sorozat és mik a célkitűzései, akkor olvasd el a bevezető cikket!

Ez volt tehát a „Ne legyen mindegy!” sorozat első része, a következő mához egy hétre jelenik meg!

Ha tetszett a cikk és szeretnél további részeket, kövess Facebook-on, hogy le ne maradj a következő részekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://nelegyenmindegy.blog.hu/api/trackback/id/tr6012796790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása